Beknopte geschiedenis van de Boldershof Kapel

Herenboerderij

Van oorsprong is Boldershof te Druten een hoeve uit op zijn minst de 15e eeuw. De herenboerderij behoorde lange tijd tot de bezittingen van het klooster Gravendaal te Asperden (D) bij Goch.

 

 

 


In particuliere handen

Vanaf begin achttiende eeuw ging het over in particuliere handen. In 1902 woonde dokter Sauter in de herenboerderij. Na zijn overlijden verkocht de weduwe Sauter Boldershof aan de Filles de la Sagesse, Dochters der Wijsheid, een uit Frankrijk gevluchte orde.

Filles de la Sagesse

De zusters wilden met het huis en de omliggende grond ‘iets doen ten dienste van de gemeenschap.’ Zo begint de geschiedenis van Boldershof (later Waalborg genoemd) als instelling voor verzorging en opvoeding van verstandelijk

 

gehandicapten. De zusters bouwen het huidige oude Boldershof, eerst de gebouwen Montfort en de kapel en later Maria-louise. Het is een representatief voorbeeld van een psychiatrische inrichting uit het begin van de 20e eeuw.

Vertrek zusters

In de jaren tachtig verlieten de zusters van de orde de het Boldershof complex. De beide aangrenzende Paviljoens werden eigendom van de woningbouw vereniging en de Kapel werd eigendom van fotograaf Barten en gebruikt als foto studio. In de Paviljoens zijn woningen gerealiseerd en worden tot op heden verhuurd.