Eduard Cuypers

De Kapel werd ontworpen door Eduard Cuypers, geboren 18 april 1859 in Roermond - overleden 1 juni 1927 Den Haag.


Werken

 

Edouard Henricus Gerardus Hubertus Cuypers bouwde later in zijn carrière niet zoals zijn oom P.J.H. Cuypers in de stijl van de neogotiek, maar in een stijl verwant aan neorenaissance en Jugendstil.

 

Hij is bekend van onder meer het voormalige station van Den Bosch en Veendam, het Handelsbladgebouw in Amsterdam, ziekenhuizen als Dekkerswald en Canisius in Nijmegen en landhuis de Hooge Vuursche in Baarn.

 

Ook werden door Cuypers en zijn medewerkers vele kunstnijverheidsproducten, zoals meubels, lampen en glasserviezen ontworpen.


De Amsterdamse School

Het bureau van Ed. Cuypers wordt gezien als de oorsprong van de Amsterdamse School. Aanvoerders van deze stijl zoals Michel de Klerk, Jan van der Mey en Piet Kramer zijn allen werkzaam geweest op zijn kantoor. Eduard haalde De Klerk zelfs van school toen hij zag hoe goed hij kon tekenen, en stelde hem op veertienjarige leeftijd aan als hulpje. Ook B.T. Boeyinga, een belangrijke volgeling van de Amsterdamse School, werkte enige tijd voor Cuypers. Naast deze architecten van de Amsterdamse School is ook Charles Estourgie zijn carrière begonnen op het kantoor van Cuypers.


Voormalig station Den Bosch en Veendam